середа, 27 травня 2015 р.

Чим зайняти дитину на літніх канікулах?

Цим питанням задаються усі батьки. Підготовка до літніх канікул починається задовго до їх настання. Батьки починають сушити собі голову, чим же зайняти своє чадо, що б він або вона не провели увесь час за комп’ютерними іграми, і не були приклеєні до телевізора. Хто стикався з цим, розуміють, що це не так просто.
У наш час складно чимось здивувати наше підростаюче покоління, але все-таки це реально. Важливе тільки бажання, наполегливість і терпіння.
Давайте розглянемо декілька варіантів, чим можна зайняти дитину на літніх канікулах.
1. Дача.
Ось вже куди поїхати з дитиною на літніх канікулах найдешевше! Тим більше, якщо ви живете у великому місті, то вам просто необхідно відправитися на дачу. Свіже повітря, сонячні ванни і водні процедури просто потрібні зростаючому організму. Вашій дитині піде на користь зміна обстановки, але при цьому ваше завдання полягає в тому, що б допомогти йому провести час з користю і під наглядом.
Перше
що вам треба зробити – це познайомитися з сусідами (якщо звичайно, до цього ви не були знайомі). Можливо, у них теж є діти, які б допомогли вашій дитині зайняти свій вільний час. Способів для знайомства дуже багато, але найвірнішим буде запросити їх на чай. Якщо ж серед ваших сусідів немає дітей, то не зневіряйтеся. Є багато способів захопити вашу дитину без допомоги сторонніх.
Друге
що вам також необхідно зробити – це виділити невелику ділянку землі для своєї дитини. Навіть якщо ви не займаєтеся посадкою самі, то зробіть це для нього. Повірте, що його зацікавить це заняття. Посадите разом з ним усе що завгодно. Квіти, кріп, ягоди, але не забудьте врахувати його думку, тому що цього міні-город його. Навчите його доглядати за тим, що посадили і поясните, що подальша доля цього в його руках. Це розвине почуття відповідальності у вашої дитини, і він обов’язково доглядатиме за ними.
Третє
що необхідно зробити вам – це упізнати його думку з приводу того, що б він хотів бачити у себе на дачі. Це може бути що завгодно. Від елементарної лавки на вулиці, до зміни кольору стін в кімнаті. Не полінуєтеся сісти зі своєю дитиною і обговорити це. Він обов’язково поділитися з вами ідеями, і ви разом зможете почати роботу. Він охоче братиме участь в цьому, тому що сам запропонував це.
Четверте
. Напевно, не існує таких дачних ділянок, біля яких не було б лісу. В цьому випадку і вирішувати нічого. Усім ясно куди сходити з дитиною на літніх канікулах. Попрямуйте разом з дитиною в ліс візьміть з собою фотоапарат. Збирайте гриби, ягоди, горіхи. Розповідайте об дерева, травах які ви зустрічаєте. Йому це буде дуже цікаво, а головне корисно. Ви можете показати йому, які гриби їстівні, а які немає. Показати, які ягоди можна їсти, а які немає. Зберіть квіти і по приходу в будинок, поставте їх у вазу і обов’язково сфотографуйтеся з ним, що б потім, в холодну пору року він міг би згадати про це. Обов’язково попросите його допомогти вам в приготуванні того, що ви зібрали в лісі. Він з радістю допоможе вам.
П’яте
. Придбайте маленький (а якщо є можливість і великий) басейн. На світі ще не народилася та дитина, яка б не любила воду! Зазвичай діти готові годинами пробути у воді, що дуже навіть не погано. Попросите його допомогти вам в установці басейну, і він не зможе відмовити вам.
Шосте
. Візьміть з собою велосипед, самокат або роликові ковзани. Діти із задоволення кататимуться на них, забувши про час і куди там їм згадувати про комп’ютер. А ви в результаті не думатимете куди дівати дитину влітку в канікули.
2. Море.
Теж прекрасний варіант, куди поїхати з дитиною на літніх канікулах. Якщо є можливість, то сядьте з дитиною і обговорите, куди б він хотів поїхати. Повірте, ваша дитина вже досить велика, для того що б вибирати і бажати чогось. Раджу зробити вам список місць, куди б ви могли дозволити собі поїхати і надайте його, при цьому детально поясните дитині, що його там чекає. Ваше чадо обов’язково вибере, і ви можете сміливо вирушати.
Ці варіанти ідеально підходить для тих сімей, в яких один батько не працює або може узяти відпустку. На жаль, це не у усіх виходить. А тепер, давайте розглянемо, чим же можуть зайняти своє чадо ті батьки, які не можуть узяти відпустку, але думають з ким залишити дитину на літніх канікулах.
3. Дитячий табір.
Це перше, що спадає на думку більшості батьків. У наш час існує безліч таборів, які за певну плату готові прийняти вашу дитину на цілий місяць. Це, звичайно, хороший варіант для тих сімей, в яких батьки просто не можуть постійно знаходитися з дитиною. Але тут найголовніше вибрати, потрібний і відповідний вашій дитині. Зараз їх вибір просто величезний. Спортивні, релігійні, з математичним, літературним і так далі ухилами. Також є і табори окремо для дівчаток і окремо для хлопчиків. Перш ніж приймати рішення, в який саме табір ви збираєтеся відправити дитину, не забудьте врахувати два головні пункти.
Перше
- це врахувати думку самої дитини, а
друге
- відправляйте в той табір, де дитина займатиметься улюбленою справою. Якщо ваша дитина любить математику, то в таборі з літературним ухилом йому нічим буде зайнятися. Повірте, незабаром ви почуєте прохання про те, що б ви забрали його.
Також існують денні табори, так що якщо у вас в місті є такі, то можете спробувати дізнатися, яка там програма і ухил.
4. Школа.
Якщо ні з ким залишити дитину на літніх канікулах, то в кожній школі є літній табір. Там діти проводять трохи більше половини дня. Цей варіант досить хороший, тому що дитина знаходитися в звичній для нього обстановці. Його оточують друзі і однокласники. Занять у них там мінімум, але усі вони допоможуть в наступному навчальному році. Поговорите з дитиною, адже у вас є 80% вірогідність того, що він погодитися, але, ні в якому разі не примушуйте його.
Якщо нічого з вищепереліченого вам не підійшло і ви так і не придумали куди влаштувати дитину на літні канікули, то ось
декілька рад для того, що б відвернути його від такого обридлого комп’ютера
1. Йдучи на роботу, давайте дитині завдання. Наприклад: вимити підлоги, винести сміття, полити квіти і так далі
2. Попросите його подивитися передачу про тварин, що б потім він зміг переказати вам її. Вам же так цікаво де живуть слони? І нехай навіть ви знаєте відповідь на це питання. Але важливо, що б дитина отримувала хоч якісь знання, нехай навіть і за допомогою такого прийому.
3. Домовитеся з ним, що якщо в день він виконуватиме завдання по предметах, які йому не дуже добре даються, то ви дозволите грати йому.
І найголовніше, не забувайте, що існує безліч різних гуртків, театрів, музеїв, парків, куди зводити дитину на літніх канікулах у вихідні – милу справу! Задоволення і йому і вам. Поцікавтеся у нього, щоб він або вона хотів(а) відвідати, і постарайтеся виконати усі побажання. Ну, а якщо і не усе, то хоч якусь частину.